Страницы

onsdag 13. september 2023

Forskjell på sosiologi og sosialantropologi

Sosiologi og antropologi er felt som studerer det menneskelige samfunn og individet. Hovedforskjellen mellom sosiologi og antropologi er tilnærmingen som brukes i hver disiplin. Antropologi studerer menneskelige samfunn og kulturer og deres utvikling, sosiologi studerer utviklingen, strukturen og funksjonene til det menneskelige samfunn, så det er stor forskjell mellom sosiologi og sosialantropologi.

forskjeller mellom sosiologi og sosialantropologi


Hva er sosiologi

Sosiologi er et akademisk felt som fokuserer på menneskelig interaksjon, sosial struktur og sosial organisering. Områder som utvikling, strukturer, organisasjoner, enheter, institusjoner og sosiale roller til mennesker osv. studeres i dette området. Fagstoffet for sosiologi spenner fra mikronivåer som individet og familien til makronivået av systemer og sosiale strukturer.

Sosial klasse, sosial stratifisering, sosial mobilitet, juss osv. er områder som tradisjonelt har vært sosiologisk orientert. Det har nå utvidet seg til andre disipliner som medisin, politikk, utdanning, militær, etc.

Sosiologi bruker både kvantitative og kvalitative data samlet inn gjennom undersøkelser og utvalg. I tillegg har sosiologi tradisjonelt fokusert på industrialiserte vestlige samfunn.

Hva er antropologi

Antropologi er studiet av mennesker i form av fysiske egenskaper, miljømessige og sosiale relasjoner og kultur. Antropologi er fokusert på kultur og dens egenskaper. Områder som kunst, kjønn, språk, religion studeres innenfor rammen av antropologi. I antropologi blir samfunn, deres kulturer og tradisjoner nøye observert. Antropologer studerer hvordan individer, familier og samfunn samhandler med samfunnet og sosiale trender. Egenskapene til en gruppe mennesker sammenlignes ofte med en annen.

Det finnes ulike delfelt innen antropologi. For eksempel fokuserer kulturantropologi på studiet av kulturelle forskjeller mellom ulike grupper. Lingvistisk antropologi fokuserer på språkets innflytelse på samfunnet. Biologisk antropologi er en vitenskapelig disiplin som fokuserer på de biologiske og atferdsmessige aspektene ved mennesker.

Antropologi bruker først og fremst kvalitative data når den studerer kultur og samfunn. Antropologi har tradisjonelt fokusert på ikke-vestlige land, men denne praksisen er nå i endring.

Forskjellen mellom sosiologi og antropologi

Definisjon

Sosiologi er studiet av utviklingen, strukturen og funksjonen til det menneskelige samfunn.

Antropologi er studiet av menneskelige samfunn og kulturer og deres utvikling.

Fokus

Sosiologi fokuserer på sosiale problemer og institusjoner.

Antropologi fokuserer på kultur og fellesskap.

Data

Sosiologi bruker kvantitative og kvalitative data.

Antropologi bruker kvalitative data.

Distrikter

Sosiologi studerer områder som sosial klasse, sosial stratifisering, sosial mobilitet, jus, etc.

Antropologi studerer områder som kunst, kjønn, språk og religion.

Historie

Sosiologi har tradisjonelt fokusert på vestlige samfunn.

Antropologi har tradisjonelt fokusert på ikke-vestlige samfunn.

Underfelt

Sosiologi er delt inn i ulike delfelt som kjønnsstudier, kriminologi, sosialt arbeid, etc.

Antropologi er delt inn i ulike underfelt som språklig antropologi, arkeologi, rettsantropologi, etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar