Страницы

onsdag 13. september 2023

Sirkulær økonomi definisjon - Hva er det og hvordan fungerer det

 Sirkulær økonomi, eller sirkulær økonomi, er en modell for produksjon og forbruk basert på fornyelse av ressurser.


Denne typen økonomi er preget av:


  • bruk av fornybar energi,
  • fravær av avfallsakkumulering på grunn av opprettelsen av lukkede produksjonssykluser (ressurser forlater ikke produksjonssyklusen, men omdannes til nye varer),
  • øke levetiden til tekniske produkter gjennom vedlikehold, modernisering, gjenbruk eller reparasjon osv.

Dermed står den sykliske økonomien i kontrast til den klassiske lineære økonomien, som opererer etter prinsippet om "skap, bruk, ødelegg avfall" og påvirker både økonomien og miljøet på samme tid.

sirkulær økonomi definisjon og driftsprinsipp


Den sirkulære økonomien oppfyller følgende oppgaver:


  • optimaliserer forretningsenheter, finner rasjonelle metoder for bruk av ressurser;
  • sikrer en stabil produksjonssyklus for å effektivt bruke tilgjengelig kapasitet;
  • opprettholder økonomiske vekstrater;
  • utvikler andre grener av økonomien (påfyll av naturreserver, BNP-volum, fylling av arbeidsmarkedet).


Grunnlaget for overgangen til en sirkulær økonomi kalles den 4. industrielle revolusjonen (industri 4.0).

Enkelt sagt, i en konvensjonell, lineær økonomi, blir det meste av de utvunnede naturressursene til avfall, som snart sendes til et deponi, mens i en sirkulær økonomi brukes mesteparten av de utvunnede naturressursene så lenge som mulig, og deretter resirkulert.

Interessen for sirkulær økonomi har vokst betydelig på bakgrunn av oljekriser, utarming av lett tilgjengelige naturressurser og miljøforurensning.

Konseptet med en sirkulær økonomi skjærer seg med bioøkonomien, samt grønne og lavkarbonøkonomier, der den sentrale ideen er å gå bort fra fossilt brensel og utvikle nye teknologier. Men i motsetning til den samme grønne økonomien er sirkulærøkonomien mer spesifikk og bestemmer hvordan ressursene skal brukes mindre og mer effektivt.

Målene for den sirkulære økonomien er å gjøre bredere bruk av fornybare ressurser, gjøre overgangen til avfallsfri produksjon og minimere skader og økonomiske skader påført miljøet på grunn av ukontrollert utnyttelse av mineraler.

Rammeverket er omtrent slik: deling og reparasjon → gjenbruk og redistribuering → restaurering og gjenoppbygging → resirkulering og sikker deponering.

Myndigheter og næringslivsrepresentanter prøver å implementere sirkulære økonomitilnærminger rundt om i verden, mest systematisk i Europa. For eksempel, i Tyskland, av de 51,7 millioner tonn kommunalt avfall som produseres per år, blir en tredjedel sendt til termisk behandling. Og i Sverige blir mindre enn 1 % av avfallet som produseres i landet sendt til deponier, blant annet på grunn av forbudet mot eksport av organisk materiale dit.

Imidlertid er den sirkulære økonomiens andel av den globale økonomien i gjennomsnitt beskjedne 8,6 %.

"Separat innsamling er grunnlaget for den sirkulære økonomien"

Prinsipper for sirkulær økonomi

Redusere bruken av primærressurser og gå over til fornybare materialer som kan gjenvinnes.

Designe produkter uten avfall eller forurensning.

Forlenger produktets livssyklus.

Utvikling av nye forbruksmodeller: «tjeneste i stedet for produkt», deling (sambruk), reparasjon og renovering mv.

Få mest mulig ut av ressurser og resirkulering av råvarer for gjenbruk.

De organiske og tekniske komponentene i ethvert produkt muliggjør enkel demontering og resirkulering med minimalt energiforbruk og tap av materie.

Virtualisering av varer og tjenester.

Avvisning av "planlagt foreldelse", som innebærer å lage et kortvarig produkt for å oppmuntre til nye kjøp som raskt går i stykker, går av moten eller mister produsentstøtte.

Vi introduserer deler som enkelt kan repareres i stedet for engangsdeler.

Avslag fra forbrenning og deponering av avfall.

Kritikk

Med alle de åpenbare fordelene med en syklisk økonomi, har den selvfølgelig også ulemper:

Økende produksjon av biologiske materialer vil føre til endringer i landdekke, og dette vil legge ytterligere press på klodens økosystem og biologiske mangfold.

Uten riktig kontroll vil resirkulering og gjenbruk av materialer i massiv skala gjøre folk mer sårbare for de giftige stoffene i disse råvarene.

Prinsippet om deling kan føre til at folk bevisst forlater miljøatferd (for eksempel vil det å reise med privatbil bli mer populært enn å bruke offentlig transport). I tillegg, med midlene som er spart takket være denne metoden, begynner innbyggerne aktivt å kjøpe og konsumere nye produkter.

Fakta

Det grunnleggende i konseptet om en sirkulær økonomi ble formulert av den amerikanske økonomen og sosiologen Kenneth Boulding i 1966 i hans essay "The Economics of the Future Spaceship Earth." Så kalte han sin teori "åpen økonomi", og begrepet "syklisk" dukket opp senere, i verkene til vestlige økonomer på 1970-80-tallet.

Visse ideer som ligger i den sykliske økonomien ble også utviklet i slutten av USSR: i 1979 ved Det økonomiske fakultet ved Moskva statsuniversitet. M.V. Lomonosov grunnla Institutt for miljøøkonomi, hvis hovedfokus var å øke ressurseffektiviteten til økonomien. I tillegg ble det på statsnivå i Sovjetunionen etablert innsamling av avfallspapir, glassbeholdere og skrapmetall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar