Страницы

onsdag 13. september 2023

Ekspansiv pengepolitikk - definisjon, verktøy og effekter

Ekspansiv pengepolitikk er en type makroøkonomisk pengepolitikk som tar sikte på å øke hastigheten på pengeveksten for å stimulere innenlandsk økonomisk vekst. Økonomisk vekst må støttes av ytterligere pengemengde. Tilførsel av penger øker forbruksutgifter og øker også kapitalinvesteringer. Investeringer. Kapitalutgifter er midler som brukes av et selskap til å kjøpe, forbedre eller opprettholde langsiktige eiendeler for å forbedre selskapets effektivitet eller evner. Anleggsmidler er vanligvis fysiske og har en utnyttbar levetid på mer enn én regnskapsperiode. av virksomheter.

Ekspansiv pengepolitikk implementeres vanligvis av sentralbanken, Federal Reserve System (Fed). Federal Reserve er USAs sentralbank og finansmyndigheten bak verdens største frie markedsøkonomi. eller lignende tilsynsorgan.

hva er ekspansiv pengepolitikk og hvorfor er det nødvendig?


Virkemidler for ekspansiv pengepolitikk

I likhet med kontraktiv pengepolitikk gjennomføres ekspansiv pengepolitikk først og fremst gjennom renter. Rente. Renten er beløpet som en långiver belaster en låntaker for enhver form for gjeld oppstått, vanligvis uttrykt som en prosentandel av hovedstolen til gjelden. , reservekrav og åpne markedsoperasjoner. Utvidelsespolicyen bruker verktøy som følger:

1. Lavere kortsiktige renter.

Å justere kortsiktige renter er sentralbankens viktigste pengepolitiske verktøy. Forretningsbanker kan vanligvis låne kortsiktige lån fra sentralbanken for å dekke likviditetsmangel. I bytte mot lån tar sentralbanken en kortsiktig rente. Ved å senke kortsiktige renter reduserer sentralbanken lånekostnadene for kommersielle banker.

Deretter reduserer bankene rentene de belaster forbrukerne sine på lån. Derfor, hver gang sentralbanken senker rentene, øker pengemengden i økonomien.

2. Reduser reservekravene.

Kommersielle banker er pålagt å holde et minimumsbeløp av reserver hos sentralbanken. For å øke pengemengden kan sentralbanken senke reservekravene. I dette tilfellet vil kommersielle banker se at ytterligere midler vil bli gitt til kundene deres.

3. Utvidelse av åpne markedsoperasjoner (kjøp av verdipapirer).

Sentralbanken kan også bruke åpne markedsoperasjoner på statsutstedte verdipapirer. Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (forkortet T-Bills) er kortsiktige finansielle instrumenter utstedt av det amerikanske statskassen med løpetider fra noen få dager til 52 uker (ett år). De regnes som en av de sikreste investeringene ettersom de støttes av USAs regjerings fulle tro og kreditt. påvirke pengemengden i økonomien. Den kan bestemme seg for å kjøpe store mengder statspapirer (som statsobligasjoner) fra institusjonelle investorer for å injisere ytterligere kontanter i den innenlandske økonomien.

Konsekvenser av ekspansiv pengepolitikk

Ekspansiv pengepolitikk kan føre til fundamentale endringer i økonomien. De vanligste effektene er:

1. Stimulere økonomisk vekst.

Ekspansiv pengepolitikk reduserer lånekostnadene. Derfor har forbrukere en tendens til å bruke mer, mens bedrifter oppfordres til å investere mer.

2. Økt inflasjon.

Å sprøyte mer penger inn i økonomien øker inflasjonen Inflasjon Inflasjon er et økonomisk begrep som refererer til en økning i prisnivået på varer over en periode. En økning i prisnivået betyr at en valuta i en gitt økonomi mister kjøpekraft (det vil si at samme mengde penger kan kjøpe mindre). nivåer. Dette kan være gunstig for økonomien eller ikke. Overdreven utvidelse av pengemengden kan føre til uakseptable nivåer av inflasjon. På den annen side kan økende inflasjon forhindre mulig deflasjon, som kan være mer ødeleggende enn rimelig inflasjon.

3. Valuta devaluering.

En høyere pengemengde reduserer verdien av den lokale valutaen. Devaluering er gunstig for økonomiens eksportevne, siden eksporten blir billigere og mer attraktiv for utlandet.

4. Nedgang i arbeidsledighet.

Stimulering av kapitalinvesteringer skaper flere arbeidsplasser i økonomien. Derfor har ekspansiv pengepolitikk en tendens til å redusere arbeidsledigheten. Strukturell arbeidsledighet. Strukturell arbeidsledighet er en type arbeidsledighet forårsaket av et misforhold mellom ferdighetene til den arbeidsledige befolkningen og jobbene som er tilgjengelige i markedet. Strukturell arbeidsledighet er et langsiktig fenomen forårsaket av fundamentale endringer i økonomien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar